Grzyby są niedoceniane
Mam tu na myśli tematy zajęć terenowych. A to taki wdzięczny temat, w dodatku obiekty są w lesie przez cały rok. Jest tylko jeden problem, trudno jest zapanować nad pasję zbierania grzybów przez uczestników spotkania. Ja przed zajęciami w lesie ustalam sztywne zasady: NICZEGO NIE POZYSKUJEMY!
Mam tu na myśli tematy zajęć terenowych. A to taki wdzięczny temat, w dodatku obiekty są w lesie przez cały rok. Jest tylko jeden problem, trudno jest zapanować nad pasję zbierania grzybów przez uczestników spotkania. Ja przed zajęciami w lesie ustalam sztywne zasady: NICZEGO NIE POZYSKUJEMY!
Przez ostatni miesiąc poświęciłam grzybom dużo czasu i znalazłam o nich sporo ciekawostek, które zawsze uatrakcyjniają zajęcia. Kilka przykładów:
- Nie wiadomo, ile występuje w Polsce gatunków grzybów. Prawdopodobnie jest to ok. 8 tys. gatunków grzybów mikroskopijnych, ok. 4,5 tys. gatunków grzybów wielkoowocnikowych i ok. 1900 gatunków porostów.
- Największym na świecie grzybem i najprawdopodobniej największym organizmem jest grzyb – opieńka ciemna. Z jednego, niedostrzegalnego gołym okiem zarodnika rozwijała się 8-9 tys. lat. Grzybnia sięga do 1 metra w głąb ziemi, porasta 900 hektarów lasów, wykształca niezliczone owocniki.
- Popularne „grzybowe” nazwiska to: Kania, Grzyb, Zielonka, Grzybek, Gąska, Rydz, Maślak, Pieczarka, Smardz, Kurka.
- Najdroższym produktem spożywczym świata jest grzyb – trufla. Jest najsmaczniejsza i najbardziej poszukiwana spośród grzybów. Do jej szukania wykorzystywane są tresowane psy i … świnie.
- Bardzo trudno jest prowadzić hodowlę grzybów do celów przemysłowych; udało się to w przypadku 12 gatunków. Źródłem pozostałych są wyłącznie grzyby rosnące w środowisku naturalnym.
- Z hubiaka pospolitego, czyrenia ogniowego i wielu innych gatunków grzybów produkowany jest łatwopalny materiał – hubka. Wykorzystywany jest m.in. do krzesania ognia.
Na zajęciach o leśnych grzybach skupiam się na ich roli, którą odgrywają w środowisku. A ta wynika z ich sposobu życia, czyli źródeł pozyskiwanych substancji organicznej (po prostu źródeł pokarmu). Pokazuję:
- saprotrofy żyjące na martwej substancji organicznej;
- pasożyty żyjące kosztem żywych organizmów;
- nadpasożyty – o nich opowiadam, posiłkując się liśćmi opanowanymi przez mączniaki;
- symbionty współżyjące z innymi organizmami na zasadach uzyskiwania wzajemnych korzyści (mikoryza, porosty).
(Na zdjęciu żółciak siarkowy, grzyb którego nie da się pomylić z żadnym innym gatunkiem)
Hanka