Szmaciak gałęzisty

Na niedawnym spacerze w lesie żona zauważyła dziwnego grzyba, który ją niezwykle zaintrygował. Na wszelki wypadek postanowiła go nie zrywać. Kiedy opowiedziała mi jak wyglądał, od razu wiedziałem o co chodzi. Następnego dnia wróciła w to samo miejsce z aparatem i zrobiła mu zdjęcie. Jak najbardziej był to szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa(Wulf.).
06.10.2008

Na niedawnym spacerze w lesie żona zauważyła dziwnego grzyba, który ją niezwykle zaintrygował. Na wszelki wypadek postanowiła go nie zrywać. Kiedy opowiedziała mi jak wyglądał, od razu wiedziałem o co chodzi. Następnego dnia wróciła w to samo miejsce z aparatem i zrobiła mu zdjęcie. Jak najbardziej był to szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa(Wulf.).

Jest to w Polsce grzyb chroniony (ochrona ścisła), ale dopiero od niedawna (2004 rok) i dużo osób pamięta jego smak, gdyż grzyb jest jadalny. Wygląda, przyznacie, dosyć ciekawie (jego regionalne nazwy to „kozia broda”, „leśny kalafior” oraz „baran”). Ten który widać na zdjęciu miał rozmiary sporej główki kapusty, ale bywają i mniejsze i większe (rekordowy szmaciak znaleziony we Francji ważył ponad 28 kg!). Rośnie najczęściej w lesie sosnowym, bo jest pasożytem korzenia sosny ...

Wszystkim którzy będąc na grzybach mają wątpliwości co do tego czy rosnący przed nimi grzyb jest jadalny czy trujący, polecam metodę z aparatem. Lepiej przynieść z lasu dobre zdjęcie niż grzyba który może okazać się a) chroniony, b) trujący. Ponawiam też oczywiście apel o nie śmiecenie w lesie oraz o nie wjeżdżanie do lasu samochodami. W mojej okolicy szturm grzybiarzy trwa a śmieci przybywa, bo najwyraźniej pusta plastikowa torebeczka po kanapce jest już zbyt ciężka żeby zabrać ją z powrotem do domu (że o butelkach plastikowych nie wspomnę).