Grzybobranie czas zacząć
Zbieram materiały do napisania przewodnika o grzybach i przy okazji natrafiłam na szereg ciekawostek. Oto jedna z nich: Nie jest znana liczba gatunków grzybów występujących na świecie. Szacuje się, że może wynosić 1,2-1,4 miliona.
W wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby znajdują się 44 gatunki *. O ich pojawieniu się decydują wilgotność podłoża i powietrza oraz temperatura. Teoretycznie już powinny rosnąć m.in. czubajka kania, koźlarz babka i czerwony, maślak pstry, sitarz, ziarnisty, zwyczajny i żółty, mleczaj smaczny, pieprznik jadalny, płachetka kołpakowata, podgrzybek brunatny i zajączek.
Wprawdzie wartość odżywcza grzybów nie jest duża, jednak są one cenne z uwagi na zawartość soli mineralnych i związków aromatycznych. Nadają one potrawom z dodatkiem grzybów charakterystyczny smak i zapach. Grzyby są pożądanym uzupełnieniem jadłospisu. Wprawdzie posiadają dużą zawartość składników nieprzyswajalnych, jednak korzystnie wpływają one na proces trawienia i perystaltykę jelit. We współczesnych dietach odchudzających ma to duże znaczenie.
* Źródło: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Hanka
edukator@erys.pl