Chemia w lesie? Dlaczego nie!

Całe lato czekałam, aż dojrzeją owoce bzu czarnego. Tak czułam, że ich sok okaże się dobrym wskaźnikiem pH. Wreszcie w piątek zebrałam się, aby to sprawdzić. Trochę dopomógł mi los… Zostałam pozbawiona na 5 godzin prądu. A ponieważ mój komputer nie jest w stanie tyle godzin pracować bez zasilania, postanowiłam wreszcie sprawdzić swoje przypuszczenia. No i okazało się, że były słuszne.
05.10.2013

Całe lato czekałam, aż dojrzeją owoce bzu czarnego. Tak czułam, że ich sok okaże się dobrym wskaźnikiem pH. Wreszcie w piątek zebrałam się, aby to sprawdzić. Trochę dopomógł mi los… Zostałam pozbawiona na 5 godzin prądu. A ponieważ mój komputer nie jest w stanie tyle godzin pracować bez zasilania, postanowiłam wreszcie sprawdzić swoje przypuszczenia. No i okazało się, że były słuszne.

Oto opis doświadczenia:

  1. Owoce zalałam w kubku wodą tak, aby były przykryte, a następnie roztarłam i odcedziłam na sitku (można zagotować, wówczas sok jest bardziej esencjonalny).
  2. Przygotowałam kartkę z czterema polami opisanymi: soda oczyszczona, kwasek cytrynowy, woda z kranu, proszek do prania. Umieściłam ją w koszulce.7507.jpg
  3. Na poszczególnych polach umieściłam odpowiednio: pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, parę kropli wody, pół łyżeczki proszku do prania.
  4. Na każdą z tych substancji upuściłam parę kropli soku z bzu.7508.jpg

Wynik doświadczenia:

Wynik był szybki i jednoznaczny:

Ø   soda oczyszczona zmieniła kolor na zielony – odczyn zasadowy;

Ø   kwasek cytrynowy zmienił kolor na różowy – odczyn kwaśny;

Ø   woda z kranu zmieniła kolor na różowy – odczyn kwaśny;

Ø   proszek zmienił kolor na zielony – odczyn zasadowy.

7509.jpg

No i co z tego?

Do tego typu doświadczeń najczęściej wykorzystywana jest kapusta czerwona. Od jakiegoś czasu szukałam jej „leśnego” odpowiednika, aby móc podobne doświadczenie połączyć z wyprawą do lasu. No i się udało! Mało tego, aby wykorzystać kapustę czerwoną jako wskaźnika pH, należy ją kupić w sklepie, a liście zalać gorącą wodą. Z bzem jest prościej, można owoce zebrać podczas wycieczki i nawet przeprowadzić doświadczenie w środku lasu. Wystarczy tylko zmiażdżyć owoce palcami i wycisnąć sok. A do sprawdzenia jest wiele:Jakie jest pH gleby leśnej? Jakie jest pH próchna? Jakie jest pH grzyba?

Można także owoce wykorzystać w izbie i sprawdzić jaki jest odczyn soku, pieczywa, ciastka… czyli tego co uczestnicy spotkania wzięli na wycieczkę jako prowiant.

Zabarwienie można porównać ze skalą wartości pH (źródło: wikipedia): 

 

pobrane (1).png

Przyjemnego eksperymentowania.

Hanka 
edukator@erys.pl