Leśny budzik - krakwa

21.09.2021

Krakwa, kaczka krakwa (Mareca strepera) – gatunek średniego lub dużego wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych. Nie jest zagrożony wyginięciem. Ptak ten zamieszkuje Eurazję i Amerykę Północną. Zimuje w południowej i zachodniej Europie, północnej Afryce, środkowej i południowej Azji, w Ameryce Północnej na południe od zasięgu letniego aż po południowy Meksyk.
W Polsce gniazduje nielicznie. Liczniejsza na północy kraju.

Subskrybuj Echa Leśne: http://www.youtube.com/channel