Podniebne gody bielików

Jeszcze do końca marca będą trwały toki największych ptaków drapieżnych w Polsce, czyli bielików.
28.06.2016 | Urszula Olejnicka, Nadleśnictwo Browsk

Jeszcze do końca marca będą trwały toki największych ptaków drapieżnych w Polsce, czyli bielików.

Loty godowe bielików bardziej przypominają powietrzne walki niż eleganckie zaloty. Po znalezieniu swojej drugiej połówki, łączą się w pary na całe życie, tylko w razie śmierci jednego z ptaków, zaczynają szukać nowego partnera.

- W ostatnich dniach zaobserwowaliśmy wzmożony ruch w świecie tych pięknych ptaków. A że były to bieliki, to pewne, bo nie da się ich pomylić z żadnymi innymi ptakami – mówią leśnicy z Nadleśnictwa Browsk, którzy prowadzą monitoring tych ptaków.

Monitoring jest prowadzony dwukrotnie w ciągu roku. Należy wykonywać go bardzo ostrożnie, aby nie spłoszyć ptaków. Sylwetka bielika w locie charakteryzuje się długimi, szerokimi deskowatymi skrzydłami, krótkim „trapezowym" białym ogonem (osobniki starsze) i wysuniętą do przodu głową z potężnym żółtym dziobem.

W tej chwili populację bielika w Polsce (według KOO) szacuje się na ok. 1400 par lęgowych. Z każdym rokiem jest ich coraz więcej. Na szczęście te piękne chronione ptaki znalazły dobre warunki do życia, a ich obserwacja przysparza nie lada emocji.

Warto przypomnieć historię ochrony tego gatunku. Już w 1952 r. minister leśnictwa wydał rozporządzenie, na mocy którego bielika uznano w Polsce za gatunek prawnie chroniony. Wtedy w naszym kraju gniazdowało zaledwie  50 par tych ptaków. Pierwsze, pozytywne efekty wprowadzenia rozporządzenia były zauważalne już na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku - liczba gniazdujących bielików wzrosła do 100. 

O ochronie bielika przeczytaj także w „Echach Leśnych”.

Niestety, na skutek używania środka owadobójczego o nazwie DDT oraz rtęci do zaprawiania ziarna siewnego, populacja bielika znowu drastycznie spadła. W 1983 r. rozpoczęto projekt ochrony strefowej ptaków szponiastych, czyli również bielika. Wokół gniazd są tworzone dwie strefy, o promieniu 200 m przez cały rok, a w okresie lęgowym (od 1 lutego do 31 lipca) o promieniu 500 m.
Ochrona strefowa gniazd i zakaz stosowania DDT sprawiły, że populacja tego gatunku zaczęła rosnąć.