Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko

19.07.2022

Karol Okrasa udaje się do nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek nadleśnictwa sąsiaduje z przepięknym, ponad siedemsetletnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. A cystersi byli pionierami w hodowli karpia w naszym kraju, co wiąże się z jednym z tematów tego odcinka. W malowniczym uroczysku Hubertus Karol przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem, panem Romanem Suskim uda się do rezerwatu Łężczok. Jego nazwa pochodzi od staropolskiego słowa łęg oznaczającego tereny podmokłe. Można tu podziwiać ponad połowę gatunków ptaków żyjących w Polsce. Ciekawostką jest fakt, że Lasy Państwowe prowadzą tu hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla bytujących tu ptaków. A ludzie muszą się zadowolić tym, co zostanie z ptasiego stołu. Wśród potraw zobaczymy tatara z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karpia na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego. Jak będą wyglądać takie potrawy?

Okrasa łamie przepisy - Dziczyzna i karp na dziko