Okrasa łamie przepisy w lesie

Gąska zielonka, szarówka, kołpak-turek, topinambur, żurawiny i miód wrzosowy – to dary lasu, które pojawiły się na planie przygotowywanego w ubiegły weekend odcinka programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy”. Głównym „bohaterem” programu były Lasy Państwowe.
23.10.2013 | Olga Buczyńska, CILP

Gąska zielonka, szarówka, kołpak-turek, topinambur, żurawiny i miód wrzosowy – to dary lasu, które pojawiły się na planie przygotowywanego w ubiegły weekend odcinka programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy”. Głównym „bohaterem” programu były Lasy Państwowe.

W uroczej scenerii Puszczy Augustowskiej Nadleśnictwo Augustów gościło Karola Okrasę z ekipą. Kulinarne walory darów tutejszych lasów, a także Lasy Państwowe, przedstawiał Adam Sieńko, zastępca nadleśniczego z Augustowa. Wprowadził on Karola Okrasę w świat leśników i ich codziennej pracy, przypomniał, że lasów w Polsce od wielu lat przybywa, na czym polega zrównoważona gospodarka leśna, a także pokazał zaplecze turystyczne polskich lasów.

Rozmawiając o regionie i rodzimej kuchni panowie wybrali się na późnojesienne grzybobranie, wspólnie kopali topinambur i gotowali nad ogniskiem w otoczeniu lasów i jeziora. Na planie pojawił się też niespodziewany gość. Kto? Będzie można przekonać się, oglądając program.

Jaki był efekt łamania tradycyjnych przepisów z darów lasu przez Karola Okrasę, zobaczymy
w sobotę 9 listopada o g. 14.35 w TVP 1. Zapraszamy do oglądania i powtarzania przepisów!

***

„Okrasa łamie przepisy” to program kulinarno-krajoznawczy dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Karol Okrasa przemierza najdalsze zakątki Polski w poszukiwaniu produktów i potraw, które warto zaprezentować szerokiej widowni, dodatkowo w nieszablonowy sposób modyfikuje tradycyjne przepisy.

Każdy odcinek zaczyna się od przedstawienia „bohatera” – czasem jest to lokalny wyrób, czasem produkt lub plon regionalnych ziem. Karol Okrasa pokazuje sposób wytworzenia oraz walory smakowe oraz prezentuje okolicę. Gościem programu jest zwykle gospodarz danego terenu, wytwórca miejscowego przysmaku. Rozmawiając o miejscowej kuchni Karol Okrasa i jego gość przyrządzają pierwszą potrawę, czyli coś prostego i szybkiego. Łatwy w wykonaniu przepis będzie miał szansę trafić na stałe do kulinarnego zestawu w każdym domu. Kolejną propozycją jest bardziej skomplikowane danie.

„Okrasa łamie przepisy” premiera w sobotę o godz. 14.35, powtórka w poniedziałek o 15.15.