Mysz leśna

łac. Apodemus flavicollis
11.02.2020

łac. Apodemus flavicollis

Ma żółtawo-brązowe ubarwienie z białym brzuchem. Na szyi ciemniejsze futerko tworzy obrożę. Zwierzę szuka pożywienia w nocy. Żywi się nasionami, owadami, pąkami i pędami roślin. Na zimę przenosi się do ludzkich domów. Prowadzi raczej samotnicze życie.