Mopek

łac. Barbastella barbastellus
11.02.2020

łac. Barbastella barbastellus

Ssak z rzędu nietoperzy. Łatwo można go odróżnić od pozostałych rodzimych nietoperzy dzięki futerku, które ma czarny kolor, jest długie i jedwabiste. Mopek żywi się głównie nocnymi motylami, które nazywamy ćmami. Odnajduje je dzięki echolokacji. Nietoperz wysyła niesłyszalne dla człowieka dźwięki, które po odbiciu od obiektu powracają do niego w postaci „echa”.

Dzięki umiejętności echolokacji nietoperze nie tylko polują, ale i omijają przeszkody oraz orientują się w terenie. Zwierzęta te zimują najczęściej w różnego rodzaju podziemiach. Największym zagrożeniem są dla nich sowy i ludzie niepokojący je podczas zimowania.

Gatunek chroniony.