W olsztyńskich lasach są już pierwsze grzyby
Na terenie Nadleśnictwa Olsztyn pokazały się pierwsze grzyby - popularne kurki.
Przy korzystnej pogodzie, czyli wysokich temperaturach i deszczu, pojawienie się pierwszych grzybów nie powinno nikogo dziwić. Tym bardziej, że sezon na pieprznik jadalny, czyli kurkę zaczyna się już w czerwcu i trwa do listopada.
Gatunek tych grzybów ma kapelusz o średnicy 1-12 cm. U młodych owocników jest guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty i lejkowaty. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Jest ceniony ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników.
Każdego roku w polskich lasach czeka na smakoszy ok. 20 mln kg grzybów. W Polsce występuje 4 tys. grzybów wielkoowocnikowych (czyli z kapeluszem), z czego 1 tys. gatunków jadalnych. Przeciętny Polak rozróżnia mniej niż 10 gatunków grzybów jadalnych; wśród nich te najpopularniejsze; podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki, maślaki czy rydze.
ABC grzybiarza
- Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów tylko na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące maja przeważnie przyjemny słodkawy smak.
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do ich identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
- Najwięcej grzybów trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni.
- Grzyby zbieramy do wiklinowych koszyków, nigdy do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych właściwości.
- Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochrona prawną i nie niszczymy grzybów niejadalnych i trujących (są niezbędne w ekosystemie).