Edukacja ze smakiem

Po raz kolejny mieszkańcy Warszawy mieli okazję spotkać się z leśnikami w zielonym miasteczku na służewieckim torze wyścigów konnych.
21.08.2018 | MACIEJ PAWłOWSKI, RZECZNIK PRASOWY RDLP W WARSZAWIE

Po raz kolejny mieszkańcy Warszawy mieli okazję spotkać się z leśnikami w zielonym miasteczku na służewieckim torze wyścigów konnych.

             Tym razem leśnicy z Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Warszawskie” skupili się na zaprezentowaniu gościom różnorodnych smaków lasu. Wśród stanowisk znalazło się kilka punktów, przy których można było posmakować pysznych i pełnych witamin i minerałów przetworów z leśnych roślin. Wielkim powodzeniem cieszyły się ciasteczka z żołędzi oraz przetwory z czosnku niedźwiedziego.

            Poznawanie leśnych smaków było również okazją do rozmów z leśnikami, którzy opowiadali o właściwościach rosnących w lesie roślin, podpowiadali jak prawidłowo je zbierać i przetwarzać. Prezentowali też przepisy, które pozwolą na samodzielne wykonanie leśnych smakołyków.

            W samym centrum leśnego miasteczka znalazł się drewniany domek z ogrodem pełnym pachnących ziół. W jego wnętrzu czekały na gości zaproszone przez leśników zielarki, które z pasją opowiadały o jadalnych i leczniczych roślinach rosnących w naszym otoczeniu. Przygotowywały również aromatyczne napary, które chętnie popijali zmęczeni gorącem goście. Tuż za domkiem znalazł swe miejsce bartnik i jego podopieczne – pszczoły, których miód był doskonałym źródłem energii potrzebnej do udziału w przygotowanych przez leśników aktywnościach.

            Leśne miasteczko kryło w sobie również wiele innych atrakcji związanych z drewnem i pracą leśników. Goście mogli spróbować swych sił w samodzielnym cechowaniu drewna i piłowaniu wałków zapomnianą już nieco piłą „moja-twoja”. Mieli również okazję poznać różne gatunki drewna i ocenić ich twardość, próbując wbić w nie gwoździe. Najmłodsi wspólnie z leśnikami i rodzicami z zapałem budowali drewniany domek, a także most według projektu Leonarda da Vinci.

            Ważnym elementem spotkania z leśnikami były również rozmowy. Tematów było bardzo wiele, od codziennej pracy leśników, przez ochronę przyrody, różnorodność biologiczną, po znaczenie drewna w codziennym życiu.

            Obok leśnego miasteczka trwał jarmark produktów regionalnych, na którym również pojawił się leśny akcent – stoisko promocyjne marki „Dobre z lasu”. Chętni mogli tutaj spróbować wyrobów z dziczyzny pochodzącej z polskich lasów. Można śmiało powiedzieć, że leśne smaki przypadły odwiedzającym Tor Służewiec do gustu.

            Kolejne spotkanie z leśnikami na Służewcu już 15 i 16 września.