Konferencja „Żywność darem dla życia i zdrowia"

Konferencja naukowa „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”, odbędzie się 9 września w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Konferencji będą towarzyszyć targi.

Konferencja naukowa „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”, odbędzie się 9 września w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Konferencji będą towarzyszyć targi.

Dziczyzna jest produktem niezwykle zdrowym, a jej walory smakowe są nie do przecenienia dlatego Ministerstwo Środowiska przy współudziale Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej, a także Polskiego Związku Łowieckiego, Lasów Państwowych, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, NSZZ RI „Solidarność” oraz Instytutu im. Jana Pawła II „Pamięć i Tożsamość", organizują konferencję, na której poruszane będą tematy związane ze zdrowym odżywianiem w kontekście zagrożeń ze strony GMO, ze szczególnym uwzględnieniem roli dziczyzny oraz produktów runa leśnego jako tych pochodzących ze środowiska naturalnego.

Konferencji towarzyszyć będzie wydarzenie na placu Defilad promujący produkty pochodzące z polskich lasów – wszystkie przybyłe osoby, będą mogły degustować potrawy i wyroby z dziczyzny, a także je zakupić. Podczas Targów na scenie będą odbywały się prelekcje tematyczne oraz pokazy gotowania. Będzie to doskonałe miejsce, żeby zapoznać się z ofertą najlepszych firm zajmujących się przerobem dziczyzny oraz darami runa leśnego.

Podczas Targów zostaną poruszone tematy dotyczące między innymi:

  • Dziczyzna na surowo (jakie walory ma dziczyzna przygotowywana na surowo, jak ją prawidłowo przygotować - pokaz z degustacją)
  • Sekrety miodu  (powstawanie miodu i jego skład, wpływ na organizm człowieka, jak rozpoznać zafałszowania w miodzie i nauczyć się czytać etykiety na słoikach)
  • Grillowanie i wędzenie - fakty i mity (jakie procesy zachodzą podczas grillowania i wędzenia, wędzenie "na zimno" czy "na gorąco" - wady i zalety,  jak wybrać ze sklepowej półki najlepsze produkty wędzone)
  • Konserwowanie żywności - fakty i mity (najczęściej występujące metody utrwalania i konserwowania żywności oraz ich wpływ na jakość i wartość żywieniową produktów)
  • Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
  • Przyprawy - dla smaku i zdrowia
  • Kiełbasa z dziczyzny - tajemnica idealnego smaku

Ogromną atrakcją będzie Teatr Kulinarny, który przez cały dzień będzie przygotowywał gulasz z dziczyzny, aby nakarmić 2 tys. osób, które przybędą pod Pałac Kultury i Nauki.

W tym samym czasie na scenie Jakub Wolski uczestnik Hell's Kitchen przygotuje wielkie i pyszne Wild Burgery, które kilku śmiałków będzie musiało zjeść na czas!