Piknik „Leśny Surwiwal” w Warszawie
Piknik „Leśny Surwiwal” to otwarte warsztaty, w których każdy może wziąć udział! Tematem wydarzenia jest turystyka outdoorowa obejmująca bushcraft i zasady grzybobrania.
Pierwszy temat będzie poświęcony sztuce przetrwania i etyce outdoorowej, czyli temu, jak poradzić sobie w sytuacjach nagłych i nietypowych oraz jak bezpiecznie i zgodnie z prawem korzystać z lasu poznając jego „dzikie oblicze”. Jak przetrwać zarówno w lesie (z dala od cywilizacji) jak i w miejscach, gdzie przebywamy na co dzień: w pracy, w domu, w sklepie, lub w komunikacji publicznej.
Warsztaty poprowadzą edukatorzy ze Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu, organizacji społecznej zajmującej się promowaniem sztuki przetrwania. Wśród członków Stowarzyszenia znajdują się przyrodnicy, animatorzy zajęć outdoorowych, doświadczeni instruktorzy surwiwalu i bushcraftu, autorzy książek i publikacji tematycznych oraz wykładowcy akademiccy.
Dla uczestników warsztatów przygotowano kilka „surwiwalowych sztuczek", które pomogą odpowiedzieć na pytania:
Jak się nie zgubić w lesie?
Jak odnaleźć drogę do domu?
Skąd wziąć wodę do picia?
Czym i jak rozpalić ogień?
Co to jest "Wielka Trójka Surwiwalu"?
Jaki ekwipunek zabrać na wyprawę?
Ponadto, edukatorzy opowiedzą o stosowaniu zasady „Leave No Trace” w etyce outdoorowej oraz przedstawią awaryjne narzędzia przetrwania i rękodzieło surwiwalowe.
Równolegle odbędą się też warsztaty poświęcone grzybom i grzybobraniu. Zasadom zbioru grzybów, ciekawostkom dotyczącym klasyfikacji i oznaczania grzybów, a także kwestii zatruć pokarmowych spowodowanych konsumpcją grzybów niejadalnych i trujących.
Warsztaty poprowadzi Justyn Kołek – jeden z najlepszych w kraju grzyboznawców, członek – założyciel Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, ekspert w zakresie klasyfikacji grzybów, juror wielu krajowych konkursów dla grzybiarzy, a także pasjonat przyrody, który obala mity stanowiące największe stereotypy wśród grzybiarzy.
Udział w naszych warsztatach pozwoli uczestnikom poczuć się o wiele pewniej podczas grzybobrania oraz odpowiedzieć sobie na pytania:
Kiedy i gdzie wolno zbierać grzyby?
Jak odróżnić znane grzyby jadalne od ich niejadalnych naśladowców?
Jak przygotowywać grzyby, aby zachowały swój naturalny smak i aromat?
Co zrobić, kiedy zatrujemy się grzybami?
Będzie masa ciekawostek i cennych informacji.