Wrześniowy „Głos Lasu”
Zapraszamy do lektury najnowszego, wrześniowego numeru miesięcznika „Głos Lasu”.
Zapraszamy do lektury najnowszego, wrześniowego numeru miesięcznika „Głos Lasu”.
W tym numerze szczególnie polecamy blok poświęcony Zakładom Usług Leśnych: rozmowę z Wiesławem Krzewiną, zastępcą dyrektora generalnego LP ds. strategii, organizacji i rozwoju oraz relację ze spotkania z przedsiębiorcami, na którym przedstawiono nowe zasady kontraktowania. Mamy też gratkę dla fanów dobrej kuchni – przepisy od Aleksandra Barona ze znanej warszawskiej restauracji Solec 44.
Co jeszcze w numerze:
W LASACH PAŃSTWOWYCH
- Lasy w krzywym zwierciadle – rozmowa z dyrektorem generalnym Adamem Wasiakiem
- Szansa, by spłacić dług – Waldemar P. Sieradzki o programie „Puszcza Białowieska – leśne dziedzictwo Europy”
- Pędraczyska w SILP-ie – nowy zespół zadaniowy DGLP
- Czas postawić na jakość i otwartość – co zmieniły LKP-y?
Zapraszamy do lektury „Głosu Lasu”
PRAKTYKA
- Raportowe perełki – wyłowione z SILPWebu
- Wszystko o cechowaniu – technika, która ułatwia życie
- Pali się! – raport o rekordowej liczbie pożarów
- Ognioodporne – palność polskich drzew
- Komputerowy niezbędnik – modernizacja stanowiska leśniczego
- Wiatrołomy z satelity – nauka zastosowana w praktyce
- Wróżenie z motyli – prognozy aktywności owadów
LUDZIE
- Gra w świecie fantasy – rycerz po godzinach
- Sprawiedliwa z leśniczówki – zapomniana bohaterka
- Gałęzie w pasie drogowym – kto odpowiada za szkody
BRANŻA
Przeczytaj archiwalne numery miesięcznika
- Po raz dwunasty – Międzynarodowe Targi Leśne w Rogowie
- Zagrożony jak dąb – jak przeciwdziałać zamieraniu drzew
PO GODZINACH
- International Young Foresters Meeting – nowa inicjatywa polskich studentów
- Andorra Ultra Trail – jeden z najtrudniejszych ultramaratonów w Europie
- Jesień pachnąca borowikami – przepisy od Aleksandra Barona z restauracji Solec 44
Poza tym w numerze:
- Informacje o awansach w LP
- Time for English – fachowe słownictwo leśne w ćwiczeniach językowych
- Porady językowe polonistki