Właściwości lecznicze żurawiny
Żurawina ma wiele właściwości zdrowotnych, z których najbardziej znaną jest działanie przeciwbakteryjne w infekcjach dróg moczowych. Posiada wiele wartości odżywczych, jak również jest surowcem do wytwarzania produktów spożywczych. Jakie właściwości ma żurawina i jak ją stosować?
Niepozorna roślina o wielkiej mocy
Właściwości owoców żurawiny wynikają z obecności wielu cennych witamin, składników mineralnych i związków aktywnych. Ta niepozorna roślina jest niezwykle bogata w substancje aktywne, które okazują się wyjątkowo skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na przemęczenie. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Najczęściej spotykane gatunki to żurawina wielkoowocowa oraz żurawina błotna. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne.
Żurawina na układ moczowy
Infekcje dróg moczowych, a w szczególności zapalenie pęcherza moczowego, dotyka ok. 25% kobiet. Ryzyko zachorowania rośnie u osób w podeszłym wieku, stosujących leki immunosupresyjne i diabetyków. Infekcje układu moczowego zdarzają się znacznie częściej u kobiet niż u mężczyzn.
Pyszne i zdrowe produkty z żurawiną znajdziecie a naszym sklepie Dobre z lasu
Leczenie infekcji układu moczowego ma na celu usunięcie ognisk zakażenia i zredukowanie stanu zapalnego. Preparaty z ekstraktem z żurawiny zawierają związki zakwaszające mocz oraz hamujące przyleganie bakterii do powierzchni nabłonka dróg moczowych. Przyjmowanie preparatów z żurawiny po zaprzestaniu antybiotykoterapii zmniejsza podatność na zapalenie dróg moczowych.
Żurawina – działanie antybakteryjne
Żurawina zawiera wiele aktywnych substancji hamujących przyleganie bakterii do powierzchni błon śluzowych, między innymi w żołądku, jamie ustnej, układzie moczowym. Badania potwierdzają, że sok z żurawiny zmniejsza zakażenie Helicobacter pylori, wspomagając terapię farmakologiczną. Ze względu na dużą zawartość związków fenolowych pochodzenia roślinnego, sok i ekstrakt z żurawiny mogą stanowić także element profilaktyki próchnicy.
Żurawina a cukrzyca
Owoce żurawiny w formie suszonej, jak również soku, mimo dużej zawartości kwasów organicznych, mają zbyt wysoki indeks glikemiczny, by zagościć na stałe w diecie cukrzyka. Indeks glikemiczny żurawiny rośnie wraz ze stopniem jej przetworzenia. Owoce suszone bardzo często są dodatkowo słodzone, co dyskwalifikuje taką formę jako surowiec leczniczy. Dla chorych z cukrzycą, najlepszym produktem bazującym na żurawinie będzie ekstrakt w formie tabletek lub herbatka bez dodatku cukru.
Żurawina na serce
Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych.
Żurawina w ciąży
Żurawina jest bogatym źródłem antyoksydantów, dostarcza również składników mineralnych i witamin C, B1, B2 oraz A. Wyniki badań wskazują, że jej spożywanie może być dobrą profilaktyką przeciwdrobnoustrojową, dlatego warto urozmaicać nią swój codzienny jadłospis. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz seniorzy.
Dawkowanie
Spożywanie owoców żurawiny pod różną postacią – naturalnego owocu, suszonej żurawiny, herbaty z żurawiny, soku z żurawiny, czy żurawiny zawartej w preparatach leczniczych jest bezpieczne dla zdrowia. Jednak im bardziej naturalna forma produktu, tym lepiej ze względu na biodostępność wartości odżywczych. Jeżeli sięgamy po wyciągi z żurawiny zamknięte w syropach lub tabletkach, należy bezwzględnie kierować się informacją producenta co do dawkowania produktu.