Już czas na grzyby!

Miłośnicy grzybobrania mają powody do zadowolenia. Na Warmii i Mazurach pojawiły się już pierwsze grzyby. Sprzyja temu wilgotna i ciepła pogoda.
28.06.2016 | ADAM SIEMAKOWICZ, RDLP W OLSZTYNIE

Miłośnicy grzybobrania mają powody do zadowolenia. Na Warmii i Mazurach pojawiły się już pierwsze grzyby. Sprzyja temu wilgotna i ciepła pogoda.

Od kilku dni tereny Warmii i Mazur nawiedzają przelotne opady. Przy dość wysokich temperaturach należało się spodziewać pierwszych grzybów. Zwykle o tej porze pojawiają się już kurki i koźlaki. Dlatego na spacer do lasu warto zabrać koszyk na dary lasu.

Jeżeli wspomniane warunki pogodowe utrzymają się, zwiastuje to początek dobrego sezonu na zbieranie jednego z najsmaczniejszych i najpopularniejszych gatunków grzyba jakim jest kurka.

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) zwany też kurką żółtą, lisiczką, pieprznikiem gąską, stągiewką jadalną ma kapelusz rosnący do 12 cm. U młodych owocników jest on guzikowaty, okrągły, później wypukły z podwiniętym brzegiem, u starszych okazów jest rozpostarty i lejkowaty.

Kurka ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowożółtej. W Polsce jest pospolita i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Ceniona ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Występuje od czerwca do listopada.