Łasica

łac. Mustela nivalis
11.02.2020

łac. Mustela nivalis

Zwana także łaską jest najmniejszym przedstawicielem rodziny łasicowatych. Niewielkie ciało (do 30 cm długości) pozwala łasicom polować na swe ofiary, którymi są głównie myszy i norniki. Zwierzę zjada też jaja i drobne ptaki. Latem do rudobrązowej łasicy bardzo podobny jest gronostaj. Te dwa gatunki różnią się wtedy głównie końcówką ogona - u gronostaja jest ona czarna.

Zimą futerko gronostaja, za wyjątkiem czarnej końcówki ogona, staje się białe. Takie futerko było kiedyś bardzo poszukiwane (nosili je nawet królowie), dlatego gronostaje zostały niemal zupełnie wytępione. Łasice zimą bieleją by maskować się podczas polowań na inne zwierzęta, oraz by być mniej widoczne dla drapieżników.