Kuna leśna

łac. Martes martes
04.10.2019

łac. Martes martes

Pochodzi z tej samej rodziny, co łasica, ale jest od niej większa. Żyje w lasach, głównie iglastych, poluje na ptaki, ich pisklęta i jaja. Zjada również gryzonie. Jest bardzo podobna do kuny domowej, żyjącej w pobliżu siedzib ludzkich, nawet w wiejskich budynkach gospodarczych. Kuna leśna na piersi ma plamę koloru żółtawego, plama na piersi kuny domowej jest biała, rozwidlająca się i ciągnąca się często do przednich łap. Gatunek łowny - można na niego polować.