Jeleń szlachetny

łac. Cervus elaphus
04.10.2019

łac. Cervus elaphus

Samca jelenia nazywa się bykiem, samicę zaś łanią. Samiec nosi na głowie poroże, które co roku w okolicach lutego zrzuca, by ponownie na wiosnę wykształcić nowe. Gdy poroże rośnie, pokryte jest miękką i delikatną skórą, podobną do zamszu, zwaną scypułem. Jeleń jest dużo większy od sarny - dorosły byk może ważyć nawet 10 razy więcej niż kozioł, ma około 1,50 m w kłębie. Jesienią odbywają się gody jeleni, zwane rykowiskiem.

Stado łań, zwane chmarą, podczas rykowiska pilnowane  jest przez doświadczonego byka. Odstrasza on inne samce swoim daleko niosącym się po lesie rykiem. Jeśli to nie pomaga, dochodzi do walki o przywództwo nad chmarą łań. Bronią samców jest wtedy poroże. Jelenie są zwierzyną łowną.