Dzik

łac. Sus scrofa
04.10.2019

łac. Sus scrofa

Gatunek w Polsce pospolity, podlega sezonowej ochronie. Samiec dzika, zwany odyńcem, jest większy od samicy - lochy. Odyniec uzbrojony jest w wystające na zewnątrz kły. Górne nazywane są szablami, a dolne fajkami. Dziki żywią się żołędziami i orzeszkami buka tzw. bukwią. Ryjąc w ściółce leśnej (buchtując) wyszukują larwy owadów i zjadają je.

Takie działanie dzików bywa bardzo pożyteczne, bo może ograniczać nagły wzrost populacji szkodników. Gdy jednak dziki ryją na polach uprawnych, potrafią wyrządzać duże szkody. Ostatnio zwierzęta pojawiają się w miastach położonych w sąsiedztwie kompleksów leśnych, szukając pożywienia w śmietnikach. Dzik jest zwierzęciem łownym.

 

Posłuchaj dzika: