Sójka

łac. Garrulus glandarius
03.10.2019

łac. Garrulus glandarius

Występujący licznie, bardzo kolorowy ptak wielkości gołębia. Z boku, na skrzydłach ma charakterystyczne, niebieskie piórka. Na zimę rodzime sójki odlatują na południe, a w ich miejsce przylatują ptaki tego gatunku z północy. Sójka jest wielkim sprzymierzeńcem leśników. Żywi się żołędziami, z których część zakopuje jako zapasy. Ponieważ o wielu z nich zapomina, zakopane nasiona wkrótce kiełkują, wyrastając na wspaniałe dęby.

Sójka jest bardzo hałaśliwym ptakiem, gdy tylko zauważy intruza skrzeczy donośnie, alarmując wszystkich mieszkańców lasu. Ze względu na swoją czujność i ciekawość nazywana jest „strażniczką lasu”. Potrafi również naśladować odgłosy innych gatunków ptaków, przez co często wprowadza w błąd młodych, niedoświadczonych obserwatorów przyrody. Gdy jest bardzo zaniepokojona może udawać odgłos ptaka większego i drapieżnego, jak myszołowa, w ten sposób próbuje nastraszyć i przegonić intruza.

Gatunek objęty jest ścisłą ochroną.

 

Posłuchaj sójki: