Rudzik

łac. Erithacus rubecula
03.10.2019

łac. Erithacus rubecula

Rudzik jest małym leśnym ptakiem, długość jego ciała nie przekracza 14 cm. Rozpoznasz go po bardzo charakterystycznym ubarwieniu – pierś, gardło i boki głowy ma (zgodnie ze swoja nazwą) rude. Rudzik odlatuje zimą na zachód i południe, na tereny zasobniejsze w pokarm. Bardzo rzadko zimuje w Polsce i w Europie północnej.

Zamieszkuje licznie cieniste lasy, zwłaszcza te z dobrze rozwiniętym podszytem, z dużą ilością wykrotów i stertami murszejących gałęzi. Lubi drzewostany wilgotne. Odżywia się głównie owadami i pająkami, nie gardzi także nasionami. Gniazdo zakłada na ziemi lub nisko nad ziemią, w wykrocie. Wiosną rudzik często śpiewa w pobliżu gniazda. Jego śpiew jest piękny, zwraca uwagę uważnych słuchaczy.

Posłuchaj rudzika: