Pustułka

łac. Falco tinnunculus
03.10.2019

łac. Falco tinnunculus

Ptak drapieżny z podrodziny sokołów, wielkością zbliżony do gołębia. Łatwy do obserwacji - występuje nawet w centrach dużych miastach: gnieździ się np. w wieżach kościołów. Potrafi zawisnąć podczas lotu w jednym miejscu, rozkłada wtedy szeroko ogon i charakterystycznie trzepocze skrzydłami. Populacja pustułek występująca w miastach nie jest raczej zagrożona. Jednak na terenach otwartych takich jak torfowiska, polany i łąki zmniejsza się ilość tych ptaków.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.