Czeczotka

łac. Carduelis flammea
03.10.2019

łac. Carduelis flammea

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Co kilka lat obserwujemy na bardzo liczne przeloty czeczotek, które tworzą wtedy duże, bardzo hałaśliwe stada. Ptak nieco mniejszy od wróbla, o zaokrąglonej sylwetce. Samce podczas godów wyróżniają się bogatym ubarwieniem. W Polsce czeczotkę można spotkać najczęściej wysoko w górach i na wybrzeżu Bałtyku.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.