Bielik

łac. Haliaeetus albicilla
03.10.2019

łac. Haliaeetus albicilla

Nasz największy ptak drapieżny. Rozpiętość jego skrzydeł może dochodzić prawie do 2,5 m. Ptaki żyją w parach; obszar polowań (tzw. rewir łowiecki) jednej pary to ok. 100 km2, w przypadku obfitości pokarmu rewiry mogą być mniejsze.

Charakterystyczny, krótki klinowaty ogon bielika około piątego - szóstego roku życia staje się zupełnie biały. Bieliki na wierzchołkach drzew budują ogromne gniazda, których ciężar może dochodzić nawet do jednej tony. Gniazda te są pod ścisłą ochroną. W ich pobliżu nie można wykonywać żadnych prac leśnych ani wycinać drzew. Dzięki tej ochronie liczebność bielików w kraju przekracza w tej chwili 500 par i ciągle rośnie.

Posłuchaj bielika