Grzebiuszka ziemna, huczek

łac. Pelobates fuscus
03.10.2019

łac. Pelobates fuscus

Grzebiuszka ziemna jest niewielkim płazem o krępej budowie ciała. Głęboko w jej gładkiej skórze umieszczone są gruczoły, z których w razie zaniepokojenia wydzielają się substancje o zapachu czosnku. Grzbiet zwierzę ma koloru jasnopopielatego lub oliwkowego, brzuch jest jasnokremowy. Swoją nazwę grzebiuszka zawdzięcza charakterystycznej umiejętności zakopywania się w ziemi. W sprawnym rozgrzebywaniu ziemi pomagają jej zgrubienia na piętach.

Grzebiuszka występuje na nizinach, na glebach piaszczystych, czarnoziemach, lessach i torfowiskach. Bardzo ceni sobie ogródki i pola uprawne. Poluje na dżdżownice, pająki i inne owady. Dopiero gdy nadchodzi czas godów, wędruje w pobliże zbiorników wodnych. W odróżnieniu od innych płazów odgłosy godowe wydają zarówno samiec, jak i samica. Głośne „koncerty” są jednak niemożliwe, ponieważ zwierzę nie posiada worków rezonansowych.

Gatunek objęty ścisłą ochroną.