Jaszczurka zwinka

łac. Lacerta agilis
02.10.2019

łac. Lacerta agilis

Najczęściej spotykany gad w Polsce, osiąga ok. 24 cm długości. Odżywia się owadami, pająkami i wijami. Podczas godów samce zmieniają kolor (ich boki i szyja staja się zielone), a w obecności samicy toczą ze sobą walki.

Samice jaszczurek składają do jamek w ziemi 5-15 jaj, z których po dwóch miesiącach wylęgają się młode jaszczurki. Mają one wtedy około 5 cm i są bardzo podobne do dorosłych jaszczurek. W razie zagrożenia jaszczurki zwinki potrafią odrzucić ogon, który im po pewnym czasie odrasta. Najczęściej można je spotkać na nasłonecznionych skarpach, polanach, kamieniach. Na zimę zapadają w sen zimowy.

Gatunek chroniony.