Fotoblog https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/fotoblog https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/fotoblog/@@download/image/KOS(Turdus merula)_C.Korkosz.jpg Fotoblog Las był ich życiem,/ Miejscem ofiary krwi./ W ciszy leśnej spoczywają ... W HOŁDZIE LEŚNIKOM MAZOWIECKIM POLEGŁYM W WALKACH O NIEPODLEGŁOŚĆ POLSKI. Ci, którzy pamiętają. A.D.2000 Takie obiekty można zaobserwować podczas leśnej wędrówki. Tak się dzieje, gdy do domu wraca się przez las, a tu trwa wysyp opieniek. Warto wiedzieć, że należy spożywać tylko młode kapelusze. Trzony należy odrzucać, są ciężkostrwane. Podobno jadalny, także na surowo – galaretek kolczasty. Jak nazwa wskazuje jest galaretowaty, z galaretowatymi kolcami na dolnej stronie kapelusza. Rośnie na spróchniałym drewnie drzew liściastych i iglastych. Ciepłe dni sprzyjają obserwacji płazów. Żaby trawne w ciągu dnia przebywają w wilgotnych kryjówkach; aktywne są głównie nocą. Zimują w zbiornikach wodnych lub na lądzie w zabezpieczonych przed mrozem kryjówkach (norkach w ziemi). Korniki to niewielkie owady; łatwiej zauważyć ślady, jakie zostawiają w lesie. Są to żerowiska na pniu, z którego odpadła kora lub na korze, która leży na ściółce. Są to także trocinki, które gromadzą się u podstawy pnia drzewa. Kwitnie jeszcze niecierpek gruczołowaty – najwyższa w Europie roślina jednoroczna. Jest uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna i miododajna. Naturalnie rośnie w Himalajach, w Polsce został uznany za gatunek inwazyjny. Warto przyglądać się liściom mijanych roślin; można zaobserwować zadziwiające gąsienice i ciekawe strategie ogryzania liści. Te ze zdjęcia zgryzają blaszkę od brzegów aż do nerwu środkowego, wyginając się przy tym na kształt znaku zapytania. W lasach można znaleźć jeszcze owoce m.in. poziomki pospolitej, borówki czarnej, jeżyn. W Polsce rośnie około 90 gatunków jeżyn. Widoczna na zdjęciu to jeżyna popielica (ostrężyna) – łatwa do rozpoznania, popularna i bardzo smaczna. Dojrzewają owoce drzew i krzewów, m.in. rokitnika zwyczajnego. Ich pomarańczowoczerwona barwa rzuca się w oczy. Owoce są bardzo soczyste, jadalne; obok dzikiej róży i czarnej porzeczki zawierają najwięcej witaminy C. Widoczne są już osnówki otaczające nasiona cisa. Nasiona są czarne i owalne, a osnówki karminowoczerwone, z lekkim nalotem. Smak osnówki jest słodkawy, jednak wszystkie pozostałe części rośliny są bardzo silnie trujące. Ostatnie wakacyjne dni; piękna pogoda sprzyja leśnym wędrówkom. Na wielu trasach spacery uatrakcyjniają tablice edukacyjne. Opowiadają o przyrodzie danego miejsca, gospodarce leśnej, przybliżają pracę gospodarzy lasów – leśników. Nadszedł czas dojrzewania owoców gatunków biocenotycznych: jabłoni, grusz, śliw ... Rosną one naturalnie lub są specjalnie sadzone. Pełnią ważną rolę - poprawiają bazę żerową zwierzyny, dostarczają nektar, urozmaicają krajobraz. Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 ... 34 Następna
Las był ich życiem,/ Miejscem ofiary krwi./ W ciszy leśnej spoczywają ... W HOŁDZIE LEŚNIKOM MAZOWIECKIM POLEGŁYM W WALKACH O NIEPODLEGŁOŚĆ POLSKI. Ci, którzy pamiętają. A.D.2000
Takie obiekty można zaobserwować podczas leśnej wędrówki. Tak się dzieje, gdy do domu wraca się przez las, a tu trwa wysyp opieniek. Warto wiedzieć, że należy spożywać tylko młode kapelusze. Trzony należy odrzucać, są ciężkostrwane.
Podobno jadalny, także na surowo – galaretek kolczasty. Jak nazwa wskazuje jest galaretowaty, z galaretowatymi kolcami na dolnej stronie kapelusza. Rośnie na spróchniałym drewnie drzew liściastych i iglastych.
Ciepłe dni sprzyjają obserwacji płazów. Żaby trawne w ciągu dnia przebywają w wilgotnych kryjówkach; aktywne są głównie nocą. Zimują w zbiornikach wodnych lub na lądzie w zabezpieczonych przed mrozem kryjówkach (norkach w ziemi).
Korniki to niewielkie owady; łatwiej zauważyć ślady, jakie zostawiają w lesie. Są to żerowiska na pniu, z którego odpadła kora lub na korze, która leży na ściółce. Są to także trocinki, które gromadzą się u podstawy pnia drzewa.
Kwitnie jeszcze niecierpek gruczołowaty – najwyższa w Europie roślina jednoroczna. Jest uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna i miododajna. Naturalnie rośnie w Himalajach, w Polsce został uznany za gatunek inwazyjny.
Warto przyglądać się liściom mijanych roślin; można zaobserwować zadziwiające gąsienice i ciekawe strategie ogryzania liści. Te ze zdjęcia zgryzają blaszkę od brzegów aż do nerwu środkowego, wyginając się przy tym na kształt znaku zapytania.
W lasach można znaleźć jeszcze owoce m.in. poziomki pospolitej, borówki czarnej, jeżyn. W Polsce rośnie około 90 gatunków jeżyn. Widoczna na zdjęciu to jeżyna popielica (ostrężyna) – łatwa do rozpoznania, popularna i bardzo smaczna.
Dojrzewają owoce drzew i krzewów, m.in. rokitnika zwyczajnego. Ich pomarańczowoczerwona barwa rzuca się w oczy. Owoce są bardzo soczyste, jadalne; obok dzikiej róży i czarnej porzeczki zawierają najwięcej witaminy C.
Widoczne są już osnówki otaczające nasiona cisa. Nasiona są czarne i owalne, a osnówki karminowoczerwone, z lekkim nalotem. Smak osnówki jest słodkawy, jednak wszystkie pozostałe części rośliny są bardzo silnie trujące.
Ostatnie wakacyjne dni; piękna pogoda sprzyja leśnym wędrówkom. Na wielu trasach spacery uatrakcyjniają tablice edukacyjne. Opowiadają o przyrodzie danego miejsca, gospodarce leśnej, przybliżają pracę gospodarzy lasów – leśników.
Nadszedł czas dojrzewania owoców gatunków biocenotycznych: jabłoni, grusz, śliw ... Rosną one naturalnie lub są specjalnie sadzone. Pełnią ważną rolę - poprawiają bazę żerową zwierzyny, dostarczają nektar, urozmaicają krajobraz.