Odcinek 50

Późną jesienią i zimą, gdy nietoperze nie mają pożywienia – owadów, szukają spokojnych miejsc, w których mogą zapaść w tak zwany „sen zimowy” czyli hibernację. Tam gdzie nie ma jaskiń, znajdują dogodne warunki w budynkach mieszkalnych, a nawet w studniach. W tym okresie nietoperze są zupełnie bezbronne. Sama tylko nasza obecność, ciepło naszego ciała i hałas oddziałują na zwierzęta, powodując ich przebudzanie.
07.12.2015

Późną jesienią i zimą, gdy nietoperze nie mają pożywienia – owadów, szukają spokojnych miejsc, w których mogą zapaść w tak zwany „sen zimowy” czyli hibernację. Tam gdzie nie ma jaskiń, znajdują dogodne warunki w budynkach mieszkalnych, a nawet w studniach. W tym okresie nietoperze są zupełnie bezbronne. Sama tylko nasza obecność, ciepło naszego ciała i hałas oddziałują na zwierzęta, powodując ich przebudzanie.