Wiosenne nowalijki w trosce o urodę

W lesie i przyleśnych terenach już można znaleźć smakowite, jadalne chwasty, które można dodać do sałatek, zup, sosów czy past lub do koktajli. Z tych darów natury można także przygotować ziołową kosmetykę.
06.04.2018 | Karina Rudzka, Nadleśnictwo Grójec

W lesie i przyleśnych terenach już można znaleźć smakowite, jadalne chwasty, które można dodać do sałatek, zup, sosów czy past lub do koktajli. Z tych darów natury można także przygotować ziołową kosmetykę.

Na początek można przygotować maseczkę ze świeżej pokrzywy (Urtica dioica) i jogurtu naturalnego. Pokrzywę można zebrać z terenów oddalonych od źródeł zanieczyszczeń i oprysków. Do przygotowania maseczki potrzeba

Ok. 25 – 30 listków młodej pokrzywy, łyżkę zmielonych płatków owsianych,  łyżkę jogurtu naturalnego (gęstego, niesłodzonego).  Ziele myjemy dokładnie i pozostawiamy do osuszenia, następnie przy pomocy moździerza rozcieramy, tak aby liście puściły cenny sok (można także użyć blendera). Razem należy wymieszać wszystkie  składanki,  do uzyskania jednolitej konsystencji.

Aby wykluczyć alergię, najlepiej wykonać próbę uczuleniową, jeśli nie pojawi się zaczerwienienie, pieczenie lub świąd, to znaczy, że można maseczkę nałożyć na twarz. Maseczka pokrzywowa jest bogata w  cenne witaminy m.in. A, K, B2, C  i minerały tj. magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód.

Można ją stosować raz w tygodniu. Maseczka z pokrzywy i płatków owsianych polecana jest szczególnie do cery tłustej. Zawarte w pokrzywie składniki mineralne absorbują sebum, dzięki czemu cera jest matowa, a witaminy intensywnie odżywiają skórę.

Kolejna propozycją wiosennej pielęgnacji cery to tonik z bluszczyku kurdybanka (Glechoma hederacea). Dzięki dużej ilości garbników ziele bluszczyku działa ściągająco, grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Idealnie sprawdzi się do pielęgnacji cery problematycznej, trądzikowej.

Do wykonania toniku potrzeba: 250 ml wywar z ziela kurdybanka, ¼ szklanki naturalnego octu jabłkowego, 5 kropli olejku miętowego. Aby wykonać wywar z bluszczyku  3 łyżki ziela trzeba zalać w rondelku szklanką wody destylowanej, doprowadzić do wrzenia i gotować  na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie wywar pozostawić do ostygnięcia i przecedzić przez drobne sitko. Przygotowany wywar, ocet jabłkowy i olejek eteryczny wlać do słoika i dokładnie mieszać. Gotowy tonik może stać ok. 3 miesiące w lodówce.  

Powszechnie dostępnym na wiosnę ziołem  jest też podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria), z którego można zrobić maseczkę-opatrunek na podrażnioną słońcem skórę, w tym poparzone plecy czy kark oraz na ugryzienia po komarach.

Jest to zioło bogate w karoten i witaminę C oraz składniki mineralne, np. żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, wapń i potas. Aby przygotować miksturę potrzeba 4-5 liści podagrycznika, które należy umyć i  drobno posiekać. Do ziela dodajemy surowe żółtko, łyżkę jogurtu, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki miodu. Jednolitą masę nakłada się  na poparzone słońcem miejsce, a po 20 minutach spłukuje chłodną wodą.

Aby ukoić ugryzienie po komarach wystarczy ziele utrzeć na papkę (ok.10 liści), dodać pół szklanki octu jabłkowego i odstawić na cały dzień, a potem odcedzić. Miejsca ugryzień należy przemywać kilka razy dziennie. Taki naturalny tonik zadziała także przeciwzapalnie i kojąco, zmniejszy opuchliznę i świąd, przyspieszy gojenie.

Warto korzystać z wiosennych darów natury, nie tylko w kuchni, ale i w codziennej pielęgnacji skóry. Pamiętajmy, że wiosenny detoks organizmu powinien łączyć ziołowe oczyszczenie organizmu przez zastosowanie właściwej diety i wspomaganie się ziołowymi naparami np. z pokrzywy i koktajlami oraz ziołową pielęgnację skóry. Tylko takie połączenie zagwarantuje sukces, czyli zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.