Smak Orientu prosto z polskich lasów

Dobra wiadomość dla smakoszy kuchni rodem z Dalekiego Wschodu. W polskich lasach rośnie bardzo bliski kuzyn popularnego grzybka mun.
22.11.2016 | Łukasz Paprocki, Nadleśnictwo Stare Jabłonki, Artur Jeżewski

Dobra wiadomość dla smakoszy kuchni rodem z Dalekiego Wschodu. W polskich lasach rośnie bardzo bliski kuzyn popularnego grzybka mun.

Charakterystyczne grzybki mun są podstawą kuchni chińskiej. Są dodawane zarówno do potraw jarskich, jak i mięsnych, a suszone można kupić w wielu sklepach. Po co jednak wydawać pieniądze skoro lasy oferują „polską wersję mun”?

Jednym z miejsc, gdzie rosną kuzyni mun są lasy Nadleśnictwa Stare Jabłonki (RDLP w Olsztynie). To właśnie tam można znaleźć stanowiska uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae). Jest on blisko spokrewniony z uszakiem gęstowłosym (Auricularia nigricans), który występuje w ciepłych krajach i jest tam hodowany. Pod względem kulinarnym te dwa gatunki nie różnią się, niektórzy nawet uważają, że uszak bzowy jest delikatniejszy w smaku.

Do niedawna obowiązywała nazwa „ucho bzowe". Patrząc na jego zdjęcia nietrudno domyślić się dlaczego. Zdjęcia owocników uszaka bzowego zrobił Artur Jeżewski na terenie Nadleśnictwa Stare Jabłonki, w okolicy jeziora Szeląg Mały.

Przeczytaj także o pięknych soplówkach z Nadleśnictwa Stare Jabłonki. 

Ale dlaczego ma w nazwie bzowe? Najczęściej grzyb ten występuje na gałęziach bzu czarnego i tam należy go szukać.  
W jego nazwie występuje również słowo „judae". Dlaczego? Judasz po zdradzie Jezusa, podobno powiesił się na gałęzi czarnego bzu.

Grzyb ten owocuje cały rok, ale najłatwiej o zbiory późną jesienią i zimą, kiedy nie przeszkadzają liście. Istotna jest też wilgotność powietrza, kiedy jest sucho owocniki kurczą się i stają niemal niedostrzegalne, by po deszczu ponownie się rozwinąć.

Na Dalekim Wschodzie regularnie spożywa się grzybki mun, co ma sprzyjać dobremu zdrowiu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzybki mun przyczyniają się też do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach.

Informacja o uszakach bzowych ukazała się w cyklu o mniej znanych grzybach z polskich lasów, prowadzonym przez Nadleśnictwo Stare Jabłonki (RDLP w Olsztynie).